Te lefeküdnél magaddal? Saját testre irányuló erotika, arc nélküli fantáziák. A női szexualitás felfedezetlen területe.

Beautiful and creative woman have lots of desires. Portrait of gorgeous glamorous female looking

Elsőre furcsának tűnhet a kérdés, mégis ez lehet az egészséges női szexualitás egyik kulcstényezője a legfrissebb kutatások szerint. Míg a férfiak nagy része nem értette a kérdést, vagy nemmel válaszolt rá, addig a nők többsége azonnal sejtette, hogy miről is van szó, és igennel felelt. A nemi eltérés oka, hogy a férfi vágy és izgalom általában külső, vizuális, vagy a partnertől jövő erotikus ingerekből táplálkozik, a női pedig belső megéléseken alapul.

A női vágy és izgalom egyik fő forrása, ha ellenállhatatlannak, és vonzónak élik meg önmagukat, és ha ezt viszontlátják a partner reakcióiban is. Amikor a férfiak és nők szexuális fantáziáit vizsgálták, azt találták, hogy a férfiak gyakran egy konkrét személyt, szituációt, vagy testhelyzetet képzelnek el, ezzel szemben a nők fantáziáiban a partner személye és kiléte kevésbé fontos, sokszor csak homályosan, vagy arc nélkül van jelen a képzelt együttlétben. Ami közös vonás a nők fantáziáiban, hogy ők a vágy tárgyai, és a másik fél nem tud ellenállni a vonzerejüknek.

Amikor egy nő vonzónak, és kívánatosnak éli meg önmagát, valamint van valamennyi szexuális önbizalma, akkor létre tud jönni az úgy nevezett belső erotikus figyelmi fókusz. A belső erotikus fókusz során a figyelem a saját testre és annak érzeteire tevődik (érintés, látás, szaglás, hallás, ízlelés), és ezek az ítélkezésmentes belső megélések lesznek a fő erotikus ingerek, melyek tovább növelik a szexuális izgalmat. Ez a típusú belső erotikus fókusz nem egy öntelt egoizmust jelent, hanem kellő magabiztosságot, elfogadást és megengedő testészlelést. Ennek pozitív hatásai a partnerre is visszahatnak, akinek a vágya, és az izgalma fokózódik ezáltal.

Beautiful young woman in bathrobe using lipstick while sitting on the balcony
A női vágy egyik forrása, hogy a nő vonzónak és ellenállhatatlannak élheti meg önmagát

 

Érdemes elkülöníteni a belső és külső erotikus öntudatosságot. A belső erotikus öntudatosság során jelen vagyunk a helyzetben, nem a múlt miatt bánkódunk, és nem is a jövőn izgulunk. Kíváncsian, és ítélkezésmentesen figyeljük meg a testi érzéseinket. A mindful attitűd során a testi érzékelést, érzékeket helyezzük a fókuszba, így nőhet a szexuális izgalom. A külső erotikus öntudatosság viszont olyan, mintha egy harmadik nézőpontból figyelnénk meg magunkat, és a viselkedésünket, így nem tudunk befelé figyelni. Nem tudunk az érzékelésre, és a kellemes ingerekre fókuszálni. A külső megjelenésünk, és az elvárt teljesítményünk eltereli a figyelmet az erotikus ingerekről, ami fokozza a tejlesítményszorongást, és csökkenti a szexuális örömöket.
A belső erotikus öntudat egy megengedő, szemlélő üzemmód, míg a külső erotikus öntudat valójában egy kritikus monitorozása ömagunknak.

Nőként minél inkább képesek vagyunk erre a szemlélődő belső erotikus fókuszra, annál magasabb szintű a vágyunk, az izgalmunk, az orgazmuskészségünk és összességében a szexuális élettel való elégedettségünk.

 

Források:
Fertel, E. (2021). It’s not you, it’s me. Measuring Erotic Self-Focus. UNLV

 

Ossza meg ezt a cikket!

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter

További cikkek

Jelentkezés várólistára

Az űrlap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel.