Érintések a koronavírus idején

Social distancing and new normal concept.

A kézfogás, puszi, olyannyira részét képezi a mindennapi társas interakcióinak, hogy gyakran tudattalanul nyújtjuk a kezünket, vagy hajolunk puszit adni egy-egy találkozáskor. Hogyan tudunk megküzdeni a jelen helyzettel, amikor korlátozottak a társas érintkezési lehetőségeink? Milyen alternatív kapcsolódási módok érhetők el?

Az érintés, és az ölelés olyan vitalitás generátorok, melyek jelentős egészségvédő, és immunfokozó hatással bírnak, így különösen fontosak életünkben. Az újszülött gyermekek esetében a testi kontaktus nem csak az érzelmi, de az idegrendszeri érést is nagyban befolyásolja. De nem csak a kisbabák szeretgetése jelentős. Kiemelendő az oxitocin, amely szeretethormonként is ismert, és ami nem csak a szülésben és a szoptatásban bír fontos szereppel, hanem a felnőtt társas kapcsolatokban is. A centrális oxitocin csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót és az antiszociális viselkedést, ugyanakkor elősegíti a társas támasz nyújtását és fogadását. Megfigyelték továbbá, hogy fájdalomcsillapító hatású, gyorsítja a sebgyógyulást, örömtelivé teszi a társas együttléteket, biztonságélményt okoz, fokozza a szexuális fogadókészséget és az élettartamunkat is növeli. Mindezeken túl az oxitocin fontos hatást gyakorol a szülői viselkedésre, az újszülött kötődési magatartásformáira, valamint felnőttkorban a reproduktív viselkedésre és a párkapcsolati kötődésre is.

Az oxitocin szint emelésének lehetőségei közé tartozik a tartós, megalapozott társkapcsolatok (család, barátság, párkapcsolat), a támogató csoportok, közösségek, de a háziállatok simogatása is.

Jelen koronavírus helyzetben, ha a családunkkal töltjük a karantént a „szeretni és szeretve lenni“ élmény megélése kifejeződhet többek között a gondoskodásban, törődésben és játékban is. A párunkkal való összezártság során pedig a csók, a simogatás, a szexuális töltetű érintkezés mind mind növelik a centrális oxitocin szintünket. Ha egyedül töltjük a karantént külön kiemelendő, hogy a régebbi pozitív kapcsolatok felidézése és emléke is hasonló hatással jár, a háziállatokkal töltött idő, valamint a meditáció és jóga is ugyanúgy megemelheti az oxitocin szintünket.

Fényképek nézegetése
A kellemes emlékek felidézése szorongáscsökkentő hatással bír

 

Ha valakinek az érintés a fő „szeretetnyelve“ most nehezebb helyzetben lehet ezekben a hónapokban. Érdemes tájékozódni, és tudatosítani magunkban, hogy mi az elsődleges, és mi a másodlagos szeretetnyelvünk. Jelen helyzetben bátran használjuk a másodlagos szeretetnyelvünket, vagy akár a többi szeretetnyelvet is, melyek az elismerő szavak, a minőségi idő töltése, az ajándékozás, és a szívességek.

Ezeken túl a hatékony, kielégítő kommunikáció elengedhetetlen része a szemkontaktus. Most amikor az érintések és a személyközti távolság is leszabályozott, kiemelten fontos, akár kompenzációs szerepe is lehet, ha nagyobb hangsúlyt helyezünk a szemkontaktus fenntartására. Ennek üzenete, hogy érdekel a másik, és hogy fontos nekem a mondani valója.

A másik ilyen kommunikációs elem a figyelem. Beszélgetéseink során figyeljünk egymásra! Az empátiás figyelem önmagában is gyógyító hatású, még hogy ha nem is fűzünk frappáns életvezetési tanácsokat a mondandónkhoz. Sőt! Sokszor megfigyelhető, hogy a „miért nem csinálod ezt, vagy azt“ helyett a végig hallgatás, a nonverbális bátorítás, az empátia és az elmondottak tartalmi vagy érzelmi visszajelzése a partner felé sokkal gyümölcsözőbb.

Az érintésen, ölelésen kívül a mosoly, nevetés és a testmozgás is vitalitás generátornak számítanak, melyek remek pótlékok lehetnek jelen helyzetben.

Family playing badminton
A játék során fokozódik a centrális oxitocin termelődés, mely megnyugtató érzésekkel jár

 

A nevetés feszültség és szorongásoldó hatással bír, így természetes antidepresszánsnak is szokás nevezni. Nevetés során endorfinok termelődnek, és a szervezetet védő immunfolyamatok beindulnak. A kacagásban a test teljes izomzata részt vesz, így nő a vérkeringés. Egy 20 perces nevetés (pl. humoros sorozat nézése) után még órákig fennmaradhatnak a jótékony következmények. A nevetés segít a kapcsolat kialakításában, a kapcsolat fenntartásában és a bizalmi légkör megteremtésében is. A humor a nehézségekkel való megküzdés egy hatékony eszköze, az optimizmus pedig bizonyítottan egészségvédő hatású.

A másik vitalitás generátor a testmozgás, melynek számos jótékony hatása van a fizikai és a mentális egészségünkre is. A legtöbb ritmikus, egyenletes mozgás (futás, tánc, aerobik, kerékpározás, trambulin, stb.) fokozza az endorfintermelést, így a szervezetünkbe hangulatjavító és fájdalomcsillapító anyagok kerülnek. Az egyenletes intenzitású, és legalább 20-40 percig végzett fizikai aktivitás során az agy ritmusérzékelése egyensúlyba hozza a vegetatív működést, és serkenti az immunműködést is. Jó hír, hogy számos mozgásformát már az otthonunkban is végezhetünk, és újabban az online elérhető edzéstervek is elárasztották az internetet.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a digitáliskor pozitív lehetőségeiről sem, és használjuk ki az online kapcsolattartást. Videóchateljünk barátainkkal, szeretteinkkel, munkatársainkkal. Az érintésen, és testi kontaktuson kívül a kommunikáció számos pozitív eleme meg tud valósulni ilyen keretek között is. Tarthatunk csoportos videó konferenciabeszélgetéseket, de akár online játékokban is részt vehetünk közösen.

Ossza meg ezt a cikket!

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter

További cikkek

Jelentkezés várólistára

Az űrlap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel.